Διδυμοποίηση Γερανιού Αμμοχώστου Κύπρου με Γεράνι Ρεθύμνου Κρήτης
Αδελφικοί δεσμοί ενώνουν πλέον το Γεράνι Ρεθύμνου και Αμμοχώστου
με προοπτικές γόνιμης συνεργασίας
Αναδημοσίευση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Το καμάρι" Γερανιού Ρεθύμνου στην ιστοσελίδα τους
Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι
Στοιχειό είναι και με προσκαλεί, ψυχή και με προσμένει.
Το σπίτι, ας του νοθέψανε το σχήμα και το χρώμα
κι ανόθευτο κι αχάλαστο με ζει και με προσμένει ακόμα».
Με τα παραπάνω λόγια περιγράφεται στο έντυπο που περιλαμβάνει πληροφορίες για το Γεράνι της Κύπρου το οποίο βρίσκεται 25 χλμ βόρεια της πόλης Αμμοχώστου, στην Καρπασία, το συναίσθημα των κατοίκων που «άφησαν» την καρδιά τους στα κατεχόμενα και προσδοκούν να δουν την πατρίδα τους να αποκτά ξανά τη ζωντάνια και την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας που κάποτε απολάμβαναν. Η πατρίδα τους αποτελεί για εκείνους έναν τόπο ιερό, τόπο στον οποίο πάντα θέλουν να επιστρέφουν. Πλέον πατρίδα τους είναι και το Γεράνι Ρεθύμνου, μετά την τελετή διδυμοποίησης των δύο περιοχών που βρίσκεται στα «σκαριά» τα τελευταία δύο χρόνια και ολοκληρώθηκε χθες, ανήμερα του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου, στο Γεράνι Ρεθύμνου.
Τις τελευταίες ημέρες στο Γεράνι βρίσκεται αντιπροσωπία 80 ατόμων από το αντίστοιχο χωριό της Κύπρου, απολαμβάνοντας τη ζεστή φιλοξενία των δικών τους ανθρώπων όπως οι ίδιοι τόνισαν. Οι εκδηλώσεις, στα πλαίσια της διδυμοποίησης των δύο περιοχών, διήρκησαν καθ όλη τη διάρκεια των ημερών που η αντιπροσωπεία βρίσκονταν στο Γεράνι Ρεθύμνου, ενώ χθες το πρωί μετά τη λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και τις καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου της τοπικής κοινότητας, ολοκληρώθηκε και επίσημα η διδυμοποίηση των δύο χωριών που ανοίγει το δρόμο για κοινές δράσεις, ανταλλαγές και συνεργασίες σε όλους τους τομείς. Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης σε δηλώσεις του υπογράμμισε: «Είναι μια συγκινητική ημέρα γιατί άνθρωποι που η πατρίδα τους είναι στα κατεχόμενα στο Γεράνι της Κύπρου και η ετυμολογία της λέξης είναι ιερά γη, έχουν έρθει στο Γεράνι Ρεθύμνου, της Κρήτης και της Ελλάδας, σε μια ελεύθερη περιοχή για να συναντήσουν τους αδελφούς τους. Οι δεσμοί μας με την Κύπρο είναι διαχρονικοί. Θεωρώ ότι όλα αυτά δεν είναι απλώς μια τελετή αλλά μια ουσιαστική σχέση για ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων, εμπειριών, γνώσεων και είναι μια πάρα πολύ παραγωγική διαδικασία γιατί όλοι έχουμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Είναι ευρηματικοί, μορφωμένοι, έχουν υψηλό πνευματικό επίπεδο και αντίστοιχα και εμείς και νομίζω ότι όλοι με αυτές τις ανταλλαγές γινόμαστε καλύτεροι. Ο Ελληνισμός επανενώνεται σε μια περίοδο που δημιουργεί σε όλους μας ασφυξία».
Ο λόγος που επελέγη η ημέρα του Αγίου Γεωργίου για την τελετή διδυμοποίησης όπως τόνισε ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Ανδρέας Κλαψινός είναι συμβολική. «Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο πολιούχος του χωριού μας και θέλαμε να είναι συμπαραστάτης όπως και εμείς στον αγώνα που κάνουν για την απελευθέρωση των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου, γι’ αυτό ακριβώς επελέγη η ημέρα του Αγίου Γεωργίου» ανέφερε ο κ. Κλαψινός. Επιπλέον, πρόσθεσε: «Σαν Κρητικοί πρώτα απ’ όλα αισθανόμαστε πάντα αδέλφια με τους Κύπριους. Όταν πήγαμε εκεί είδαμε πόση ανάγκη στήριξης και ηθικής αλλά και κάθε άλλης έχουν οι άνθρωποι που προέρχονται από τα κατεχόμενα, γιατί το χωριό, το Γεράνι είναι στα κατεχόμενα. Θεωρήσαμε χρέος εμείς από το Γεράνι του Ρεθύμνου να κάνουμε τη διδυμοποίηση, να έχουν και οι Γερανιώτες της Κύπρου πατρίδα, να έρχονται, να μπαίνουν ελεύθερα στην εκκλησία, να λένε τον Εθνικό Ύμνο, να καταθέτουν τα στεφάνια τους γιατί στο δικό τους το Γεράνι δεν μπορούν να το κάνουν». Σε ό,τι αφορά τις δράσεις που προγραμματίζονται μεταξύ των δύο περιοχών ο κ. Κλαψινός ανέφερε: «Ήδη έχουμε κάνει κάποιες μικρές συζητήσεις πάνω σε αυτό και θα τις επισημοποιούμε σταδιακά, θα τις οριστικοποιούμε και θα κάνουμε κάθε φορά πράγματα αυτοί εδώ και εμείς εκεί. Τον επόμενο μήνα στην Κύπρο, θα βρεθώ με τους ανθρώπους και το σύλλογο εκεί που μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ στη διαδικασία αυτή να κάνουμε μαζί όλες τις δράσεις από κοινού με το Γεράνι της Κύπρου».
Από την πλευρά του ο Κοινοτάρχης κοινότητας Γερανίου Αμμοχώστου κ. Ανδρέας Πέτρου μιλώντας για τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι κάτοικοι των δύο περιοχών ανέφερε: «Νιώσαμε ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι προσπάθησαν και μας μετέδωσαν αυτά που χάσαμε από την κοινότητα. Νιώσαμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας και οι 80 που ήρθαμε από την Κύπρο ότι έχει φιλοξενία στο δρόμο, φιλοξενία στο σπίτι, νιώσαμε την καρδιά της κοινότητας να χτυπά μέσα στις γειτονιές από τον μικρό περίπατο που κάναμε αυτές τις μέρες μέσα στην κοινότητα. Την κατάληξη της εκκλησίας. Γίνονται όπως έγιναν όλα στο χωριό μας και όλη η αποστολή εδώ είμαστε συγκινημένοι που εδώ και τέσσερις ημέρες λένε το ίδιο πράγμα, ότι ζούμε στο Γεράνι της Κύπρου και νιώθουμε την αγάπη από τους συγχωριανούς μας, που αποτελούν από εδώ και πέρα την άλλη γειτονιά της κοινότητάς μας».
Εμπνευστής της αρχικής ιδέας για διδυμοποίηση του Γερανίου της Αμμοχώστου με το Γεράνι Ρεθύμνου ήταν ο εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής επιτροπής του Γερανίου της Κύπρου, κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου που το 1983 θέλοντας να διδάξει στα παιδιά του την ιστορία της Ελλάδας, πραγματοποίησε εκδρομή σε διάφορα μέρη μεταξύ των οποίων και το Γεράνι Ρεθύμνου, χωριό που θέλησε να επισκεφτεί, μιας και ο ίδιος κατάγεται από το Γεράνι Αμμοχώστου. Ενθουσιασμένος από τη ζεστασιά και τη θέρμη με την οποία τον υποδέχθηκαν, εξέφρασε την επιθυμία οι κάτοικοι των δύο χωριών να αποκτήσουν στενότερες σχέσεις, ενώ εντατικές εργασίες προς την κατεύθυνση αυτή ξεκίνησαν πριν από περίπου τρία χρόνια σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της κοινότητας και τους φορείς της Δημοτικής Αρχής.
Την επιθυμία του αυτή την είδε χθες να υλοποιείται μετά από 32 ολόκληρα χρόνια και συγκινημένος ανέφερε στις δηλώσεις του: «Το 1983 ήμουν με την οικογένειά μου με το αυτοκίνητο, τη γυναίκα και τα τρία παιδιά μου μικρά τότε. Γυρίσαμε όλη την Ελλάδα για να γνωρίσουν τα παιδιά μου την Ελληνική ιστορία και να αγαπήσουν αυτόν τον αθάνατο όρο που λέγεται Ελληνισμός. Στην επιστροφή είχαμε χρόνο και ήρθα μια εβδομάδα στην Κρήτη. Ήρθα στο κέντρο του χωριού, κάθισα σε ένα καφενείο. Μου άρεσε ο τόπος, μου άρεσαν οι άνθρωποι μετά από συνομιλία που είχα μαζί τους και έκτοτε το έβαλα στο μυαλό μου ότι τα χωριά μας το Γεράνι και το Γεράνι τα δύο μόνιμα χωριά πρέπει να διδυμοποιηθούν. Πριν από τρία χρόνια ήρθα με εκδρομή δασκάλων από την Κύπρο στο Ρέθυμνο, ήρθα εδώ, συναντήθηκα με τους φορείς του Δήμου, τον κ. Γεωργαλή, την κ. Μπιρλιράκη και τον κοινοτάρχη του χωριού και άρχισαν οι διαδικασίες διδυμοποίησης. Έτσι φτάσαμε στη σημερινή ημέρα και είμαστε όλοι κατενθουσιασμένοι».
Παρόντες στη τελετή ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ρέθυμνο Αξίζεις» κ. Θοδωρής Νίνος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου.